Yusuf Alper Akın, Muhittin Cenk Akbostancı, Fatma Nazlı Mercan, Zerin Aksun

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Servikal distoni, botilinum toksini

Özet

AMAÇ: Bu makalede amaç botulinum toksininin etkinliği ve yan etkilerini araştırmak ve Botox ve Dysport ticari preparatlarının karşılaştırılmasıdır.

YÖNTEMLER: Retrospektif bir çalışmadır. Servikal distonili (SD) 118 hastaya Temmuz 1996-Temmuz 2006 tarihleri arasında uygulanan 470 seans botulinum toksini injeksiyonunun dökümü ve analizidir.

BULGULAR: En az iki seans enjeksiyon yapılan 78 hasta çalışmaya alınmıştır.

Toplam 430 seans uygulamada hastalara, ortalama 153.4 ünite toksin (Botox eşdeğer dozu) uygulanmıştır. Hastalar ilk iyiliği ortalama 8.7 gün sonra hissetmiş ve ortalama 2.9 ay sonra enjeksiyon öncesi durumlarına dönmüşlerdir. Hastalar vizüel analog skalada ortalama %57.5 düzelme oranı bildirmiştir. Enjeksiyonların %72.3ünde yan etki saptanmamış olup, %8.3ünde yutma güçlüğü, %7.7sinde boyun ağrısı, %5.1inde boyunda güçsüzlük ve öne düşme, %3.2sinde distoninin şekil değiştirmesi, %2.2sinde ağız kuruluğu saptanmıştır. Ses kısıklığı, boyunda uyuşma hissi, dengesizlik, kaşıntı, pitoz, halsizlik, burun tıkanması, boyun kaslarında erime, enjeksiyon sırasında senkopa %1.2 oranında rastlanmıştır. Botox uygulanan hastalarda ortalama iyileşme %58.7, etkinlik süresi 2.9 ay, yan etki görülme oranı %25.3; Dysport uygulanan hastalarda ortalama iyileşme %44.1, etkinlik süresi 2.3 ay, yan etki görülme oranı ise %62.5 saptanmıştır.

SONUÇ: Yayınlanan kontrollü çalışma sonuçları çok değişken olup bu çalışmada hesaplanan klinik parametreler daha önce bildirilen sınırlar içerisindedir. Daha önce yapılan Botox ve Dysport ticari preparatlarının karşılaştırma çalışmalarında sonuçlar değişkenlik göstermektedir. Uygun sulandırma oranları kullanıldığında birbirlerinden farklı olmayan ticari preperatların bu dökümde farklı çıkmalarının nedeni, bizce, çalışmanın yapıldığı dönemde Dysport deneyimimizin yetersiz oluşu ve uygun olmayan bir eşdeğer doz kullanmış olmamız olabilir.